אם נסעתם לאחרונה לאורך נתיבי איילון ודאי שמתם לב לעגורנים הנראים "תלויים" מחוץ למעטפת הבניינים, חברת עגורני הצריח הגדולה בישראל, סקייליין עגורנים וטכנולוגיות, היא החברה האחראית למראה הזה ומפעילה את שיטה זו באופן בלעדי בישראל – עגורנים המטפסים על גבי מעטפת הבניינים.
עגורן מטפס הוא עגורן ללא בסיס המחובר לקרקע! אלה "תלוי" על הבנין ומטפס עליו עם התקדמות הפרויקט לגובה. העגורן התלוי נתמך על ידי שתי מסגרות טיפוס בכל רגע נתון והטיפוס מתאפשר עם הוספת מסגרת שלישית.
היתרונות בשיטה, חיסכון השימוש בחוליות ובקשירות רבות הנדרשות בתצורה המסורתית.
אפשרות להתחיל ולסיים את עבודות הגמר בכל הקומות שנבנו תחתיו, כולל המעטפת.
כל זה מאפשר זמני ביצוע קצרים וחסכון משמעותי בעלויות, יתרון חשוב בכל פרויקט.
היום, למעשה, אנחנו כבר לא בונים, אלא 'מרכיבים' בניינים, ושם המשחק הוא – הספק וקצב השינוע של החומרים והאלמנטים לסוגיהם. דרושים פתרונות חדשים שיאפשרו מאות הנפות ביום ועשרות אלפי הנפות בפרויקט.
בפרויקטים כגון: "מגדלי אלון" של אלקטרה וקבוצת אשטרום, "מגדלי גינדי " בתל אביב, ו BYOND בגבעתיים של חברת תדהר בניה הוחלט להציב עגורני Luffing "תלויים" מחוץ למעטפת הבניין, ואלה "מטפסים" על הבניין לאורך תהליך הבנייה. בשיטה זו נמנעים מחזרה לעבודה על מעטפת הבניין בתום הבניה, משיגים ביצוע נקי ואלגנטי וחוסכים עלויות רבות הכרוכות בהוספת חוליות יקרות ובזמן עבודה
תוהא 2 – רחוב יגאל אלון פינת תוצרת הארץ , תל אביב קבלן: דניה סיבוס
מערכות טיפוס
קיימות כיום שתי שיטות טיפוס שפותחו ויוצרו על ידי סקייליין המשכללות ומייעלות את השיטה המקובלת בעולם להגבהת העגורנים
מערכת טיפוס מסוג "עכביש" בנויה כיחידה אחת המתקפלת ונפרסת במהירות. למערכת "כיסאות מתכווננים" המעוגנים לקיר הגרעין, קיר הממד או העמודים החיצוניים של המבנה. הם ניתנים לחיבור וניתוק מהיר.
מערכת טיפוס מסוג "קורות שלוחות" מיושמת כאשר קיר הגרעין או קיר הממ"ד נמצא בחלק הפנימי של המבנה ולא במעטפת החיצונית וצריך לשלוח קורות להתחבר אליו. המערכת מתפרקת ומורכבת במהירות, באמצעות קורות פלדה ייעודיות המורכבות לקיר הגרעין או קיר הממ"ד.
שאלות נפוצות
מהו עגורן מטפס, ומהם יתרונותיו?
עגורן מטפס הוא מנוף המורכב על גבי בניין, נתמך על ידי שתי מסגרות טיפוס בכל רגע נתון, ואינו מחובר לקרקע או לבור. ה"טיפוס" מתאפשר באמצעות הוספת מסגרת טיפוס שלישית, עם התקדמות הפרויקט לגובה. מערך זה מאפשר לסיים תחילה את כל הקומות שנבנו תחתיו, כולל המעטפת, דבר החוסך זמן ועלויות, יתרון חשוב בכל פרויקט
איך מטפס המנופאי על גבי העגורן?
הטיפוס מתבצע על גבי התורן שהוא המגדל של העגורן הבנוי מחוליות שמחוברות זו לזו.
בחלק הפנימי של תורן העגורן שזורים סולמות ומרפסות. הטיפוס נעשה על גבי הסולמות. המרפסות נועדו לאפשר רגעי מנוחה במהלך הטיפוס מעלה.
המרווח בין כל שתי מרפסות אינו עולה על תשעה מטרים, וכך נתחם הטיפוס המייגע במבנה מחזורי בעל רגעי הפוגה קבועים.
ניתן להתקין גשר מעבר בסמוך לנקודת הקשירה של המנוף ובכך לייתר את המשך הטיפוס באמצעות סולם
*שרטוט מבנה עגורן עם חיצים
מהן השיטות לטיפוס עגורנים המומלצות כיום?
קיימות כיום שתי שיטות טיפוס שפותחו ויוצרו על ידי סקייליין, המשכללות ומייעלות את השיטה המקובלת בעולם להגבהת העגורנים.
מערכת טיפוס מסוג "עכביש" בנויה כיחידה אחת המתקפלת ונפרסת במהירות. למערכת "כיסאות מתכווננים" המעוגנים לקיר הגרעין, קיר הממד או העמודים החיצוניים של המבנה. הם ניתנים לחיבור וניתוק מהיר. יתרון זה מייעל את התהליך כולו.
מערכת טיפוס מסוג "קורות שלוחות"
מתפרקת ומורכבת במהירות, באמצעות קורות פלדה ייעודיות המאפשרות לעגורנים לדלג על מעטפת הבניין ולהשאיר את קונסטרוקציית המבנה שלמה.